Wegańskie placuszki czekoladowe
Słodkie ciasto + rozpływająca się w ustach czekolada? Jeśli na samą myśl cieknie Ci ślinka, koniecznie wypróbuj nasz przepis na wegańskie placuszki czekoladowe! Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 15 minut – i już możesz cieszyć symfonią cudownych doznań smakowych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
45 g
|
5
|
łyżek mąki pszennej
60 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu roślinnego
40 g
|
3
|
łyżki odżywki białkowej
30 g
|
0,3
|
sztuki czekolady gorzkiej
30 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
0,5
|
łyżki soku z limonki
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
99,95 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czekoladę drobno siekamy.
Wszystkie składniki na placuszki dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy małymi porcjami, pozostawiając odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do ścięcia smażonej strony, nie poruszając patelnią. Placuszki przewracamy na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę do zarumienienia.