Wegańskie placuszki czekoladowe
Słodkie ciasto + rozpływająca się w ustach czekolada? Jeśli na samą myśl cieknie Ci ślinka, koniecznie wypróbuj nasz przepis na wegańskie placuszki czekoladowe! Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 15 minut – i już możesz cieszyć symfonią cudownych doznań smakowych. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
             
                          
                45 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              łyżek mąki pszennej
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szklanka mleka roślinnego
             
                          
                250 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,3
           
         | 
        
           
              opakowania jogurtu roślinnego
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki odżywki białkowej
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,3
           
         | 
        
           
              sztuki czekolady gorzkiej
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki proszku do pieczenia
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżki soku z limonki
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            99,95 g 
           
         | 
        
           
               malin
             
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czekoladę drobno siekamy.
Wszystkie składniki na placuszki dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy małymi porcjami, pozostawiając odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do ścięcia smażonej strony, nie poruszając patelnią. Placuszki przewracamy na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę do zarumienienia.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.