Przepisy Dania główne
Wegańskie
Wegańskie kotlety z tofu z kaszą gryczaną podane z buraczkami i natką pietruszki

Wegańskie kotlety z tofu z kaszą gryczaną podane z buraczkami i natką pietruszki
Dieta wegańska = niedobór żelaza? Niekoniecznie! Wystarczy odpowiednio komponować posiłki. A świetnym przykładem roślinnego dania bogatego w żelazo jest nasz przepis na wegańskie kotlety z tofu z kaszą gryczaną podane z buraczkami i natką pietruszki. To aż 4 dobre źródła żelaza w jednym posiłku – kasza, buraki, tofu i natka pietruszki. A to nie koniec! Taki posiłek jest także dobrym źródłem magnezu, wapnia, polifenoli, błonnika czy białka. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
Kotlety z tofu: |
|
2
|
opakowania tofu
360 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej
48 g
|
0,3
|
szklanki wody
75 g
|
5
|
łyżek bułki tartej
50 g
|
8
|
łyżeczek oleju
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Buraczki: |
|
3
|
sztuki ugotowanych buraków
300 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Odsączamy tofu i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przygotowujemy marynatę: w małej misce mieszamy sos sojowy, oliwę z oliwek, paprykę wędzoną, szczyptę pieprzu i odrobinę soli.
Tofu kroimy w plastry, wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy marynatą, starannie upewniając się, że każdy kawałek jest pokryty. Odstawiamy do marynowania na minimum 30 minut.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kotlety tofu kolejno obtaczamy w: mieszance mąki i wody (panierka mokra) oraz bułce tartej, dociskając, aby panierka dobrze przylgnęła.
Na patelni rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika. Kładziemy kotlety na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, aż panierka będzie złota i chrupiąca. Smażymy bez przykrycia.
Przygotowujemy buraczki: Ugotowane i przestudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Starte buraczki przekładamy do miseczki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, erytrolem i solą.
Kaszę podajemy z kotletami z tofu i buraczkami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.