![Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/20102959/Weganskie-gnocchi-z-tofu-w-sosie-pomidorowym.jpg)
Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym
Przepis na włoski klimat na talerzu? Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym sprawdzą się tutaj idealnie! Aromatyczny, pełny kolorowych warzyw i aksamitnego tofu sos do gnocchi zachwyci niejednego fana włoskiej kuchni. To danie jest nie tylko przepyszne, ale i pełne wartości odżywczych. W końcu zawiera białko, błonnik pokarmowy, potas, likopen i inne antyoksydanty. Nie czekaj, wypróbuj! Smacznego!
![Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/20103002/weganskie.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,7
|
opakowania tofu
300 g
|
14,2
|
łyżki mąki z ciecierzycy
170 g
|
5
|
łyżeczek oliwy
25 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,7
|
opakowania passaty
500 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki i stopniowo dodajemy mąkę z ciecierzycy. Na początku mieszamy widelcem, potem ręką.
Na stolnicę wysypujemy mąkę (pszenną), delikatnie ugniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, z każdej robimy 1 długi lub 2 krótsze wałeczki, które kroimy na małe równej wielkości kluski. Odkładamy na bok tak, aby się nie sklejały. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Najlepiej gotować małymi partiami. Gdy wypłyną, gotujemy dodatkową minutę. Sprawdzamy, czy kluski są gotowe i wyławiamy je z wody na suchy talerz. Aby sprawdzić, czy kluski są ugotowane, możemy wyjąć jedną z tych, która wypłynęła, przekroić na pół i zobaczyć, czy w przekroju nie jest widoczne surowe ciasto. W razie potrzeby gotujemy kluski przez 1-2 minut i ponownie sprawdzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i seler oraz marchewkę startą na tarce. Jeśli chcemy ułatwić przygotowanie, warzywa możemy posiekać blenderem z ostrzem „S”.
Warzywa podsmażamy, aż lekko zmiękną. Dodajemy passatę, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy kluski i podgrzewamy dodatkowe 2 minuty.
Gotowe danie posypujemy płatkami drożdżowymi.