Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym

Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym

Przepis na włoski klimat na talerzu? Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym sprawdzą się tutaj idealnie! Aromatyczny, pełny kolorowych warzyw i aksamitnego tofu sos do gnocchi zachwyci niejednego fana włoskiej kuchni. To danie jest nie tylko przepyszne, ale i pełne wartości odżywczych. W końcu zawiera białko, błonnik pokarmowy, potas, likopen i inne antyoksydanty. Nie czekaj, wypróbuj! Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Wegańskie gnocchi z tofu w sosie pomidorowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

498 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
73 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1,7
opakowania tofu
300 g
14,2
łyżki mąki z ciecierzycy
170 g
5
łyżeczek oliwy
25 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
łodyga selera naciowego
45 g
1
sztuka cebuli
80 g
0,7
opakowania passaty
500 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
łyżka płatków drożdżowych
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

498 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
73 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Tofu blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki i stopniowo dodajemy mąkę z ciecierzycy. Na początku mieszamy widelcem, potem ręką.

2

Na stolnicę wysypujemy mąkę (pszenną), delikatnie ugniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, z każdej robimy 1 długi lub 2 krótsze wałeczki, które kroimy na małe równej wielkości kluski. Odkładamy na bok tak, aby się nie sklejały. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

3

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.

4

Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Najlepiej gotować małymi partiami. Gdy wypłyną, gotujemy dodatkową minutę. Sprawdzamy, czy kluski są gotowe i wyławiamy je z wody na suchy talerz. Aby sprawdzić, czy kluski są ugotowane, możemy wyjąć jedną z tych, która wypłynęła, przekroić na pół i zobaczyć, czy w przekroju nie jest widoczne surowe ciasto. W razie potrzeby gotujemy kluski przez 1-2 minut i ponownie sprawdzamy.

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i seler oraz marchewkę startą na tarce. Jeśli chcemy ułatwić przygotowanie, warzywa możemy posiekać blenderem z ostrzem „S”.

6

Warzywa podsmażamy, aż lekko zmiękną. Dodajemy passatę, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy kluski i podgrzewamy dodatkowe 2 minuty.

7

Gotowe danie posypujemy płatkami drożdżowymi.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.