Wegańskie ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to idealna propozycja na jesień i zimę. Nie dość bowiem, że świeże marchewki dostaniemy w sklepie przez cały rok – to jeszcze użyte w przepisie imbir i cynamon cudownie rozgrzewają. Innymi słowy – taki deser to świetna propozycja na wieczór spędzony z ciepłą herbatą, pod ulubionym kocem. I mamy dobrą wiadomość: z takich smakowych doznań nie musisz rezygnować nawet na diecie roślinnej. Z pomocą spieszy bowiem wegańskie ciasto marchewkowe, w którym rolę „jajka” pełni siemię lniane. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżeczki siemienia lnianego
20 g
|
0,4
|
szklanki gorącej wody
100 g
|
30
|
łyżeczek oleju rzepakowego
150 g
|
13
|
łyżek ksylitolu
195 g
|
3
|
sztuki marchwi
240 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce łączymy mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia oraz sól.
W drugiej misce łączymy gorącą wodę i siemię lniane, mieszamy i odstawiamy. Po 5 minutach dodajemy olej, ksylitol i blendujemy na gładką masę.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Łączymy składniki suche, mokre oraz marchew.
Ciasto wykładamy do formy 25 × 25 wyłożonej papierem. Pieczemy 45 minut. Ciasto możemy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką. Suchy patyczek wbity w ciasto będzie oznaczał koniec pieczenia.