
Wegańskie chilli z granulatem i fasolą

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
granulatu sojowego
|
150 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Przyprawy do granulatu: |
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Przyprawa do chilli: |
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem (stosunek wody do granulatu: 2:1) i odstawiamy na 10 minut, aż napęcznieje. Następnie odciskamy nadmiar wody.
W misce mieszamy granulat z sosem sojowym, papryką, oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę, aby nasiąknął przyprawami.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy przyprawiony granulat i smażymy przez 5–7 minut, aż lekko się zarumieni. Przekładamy na talerz i odstawiamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Warzywa podsmażamy na tej samej patelni co granulat. Podsmażamy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory, fasolę, kukurydzę, kumin, paprykę słodką, paprykę wędzoną, chili oraz syrop klonowy. Dusimy wszystko na średnim ogniu przez 10–15 minut, aż smaki się połączą.
Do chili dodajemy wcześniej usmażony granulat sojowy. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.