Wegański ramen z niemięsem mielonym
Jesteś fanem kuchni japońskiej i ograniczasz mięso? Nasz przepis na wegański ramen z niemięsem mielonym będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! To kremowe, orzechowe i lekko pikantne danie zachwyci podniebienie najbardziej wybrednych amatorów kuchni japońskiej. Taka idealnie rozgrzewająca zupa bogata jest w białko roślinne, antyoksydanty, nienasycone tłuszcze i witaminy z grupy B. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Zupa: |
|
6
|
szklanek bulionu
1500 g
|
6
|
łyżeczek masła orzechowego
60 g
|
10
|
łyżeczek tahini
60 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
2
|
łyżeczki pasty gochujang
10 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
2
|
łyżeczki pasty miso
20 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Dodatki: |
|
200 g
|
makaronu do ramenu
|
100 g
|
granulatu sojowego
|
2
|
łyżeczki pasty gochujang
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
100 g
|
kapusty pak choi
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem (co najmniej 1 cm ponad poziom granulatu). Zostawiamy na 10-20 minut. Odcedzamy.
Do granulatu dodajemy sos sojowy i pastę gochujang. Rozkładamy na papierze do pieczenia cienką warstwę i pieczemy, aż będzie chrupiący. Co kilka minut możemy mieszać, aby woda równomiernie odparowała.
Kapustę pak choi blanszujemy: wkładamy do wrzątku na 2-3 minuty i odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Bulion zagotowujemy. Do miseczki przekładamy resztę składników zupy. Wlewamy 1 łyżkę bulionu i mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia masła orzechowego. Powtarzamy 2-3 razy. Wlewamy do bulionu, gdy nie widzimy grudek tahini i masła orzechowego. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, erytrolem, sokiem z cytryny, pastą miso i gochujang.
Bulion podajemy z makaronem, niemięsem i pak choiem.