Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Wegański mac and cheese

Wegański mac and cheese

Mac and cheese to sztandarowa potrawa kuchni amerykańskiej, uwielbiana ze względu na smak i charakterystyczną teksturę, która wciąga niczym najlepszy serial. Ale czy wiesz, że mac and cheese można przygotować także w wersji wege? Serio! A nasz przepis na wegański mac and cheese jest na to dowodem! Zamiast sera, o niepowtarzalne doznania smakowe dbają tu m.in. orzechy nerkowca, płatki drożdżowe i pasta miso. Do tego warzywa: brokuły, cebula, marchewka oraz soczewica i gotowe. Pyszny posiłek pełen białka, witamin i składników mineralnych już na Ciebie czeka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 9 ocen)
Wegański mac and cheese
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

614 kcal Kalorie
31 g Białko
10 g Tłuszcze
97 g Węglowodany
205 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki
400 g
 makaronu
1
sztuka cebuli
80 g
2
sztuki marchewki
160 g
35 g
 orzechów nerkowca
100 g
 soczewicy czerwonej
1,2
szklanki napoju sojowego
300 g
7
łyżek płatków drożdżowych
35 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka pasty miso
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
400 g
 brokuła

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

614 kcal Kalorie
31 g Białko
10 g Tłuszcze
97 g Węglowodany
205 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie lub na parze.

2

Obieramy i kroimy warzywa. Cebulę kroimy na ósemki, marchew na 2 cm plastry.

3

Do garnka wkładamy cebulę, marchewkę, nerkowce i soczewicę. Dolewamy wodę – tak aby wszystkie warzywa swobodnie pływały. Gotujemy ok 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Odcedzamy.

4

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy ok. pół szklanki wody z gotowania.

5

Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy ugotowane warzywa z orzechami, napój sojowy, płatki drożdżowe, przyprawy, pastę miso i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku przyprawami, jeśli jakichś brakuje.

6

Sos przekładamy do ugotowanego i odcedzonego makaronu i podgrzewamy ok 2 – 3 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę z gotowania makaronu.

7

Makaron przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, podajemy z ugotowanym brokułem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.