Wegański mac and cheese
Mac and cheese to sztandarowa potrawa kuchni amerykańskiej, uwielbiana ze względu na smak i charakterystyczną teksturę, która wciąga niczym najlepszy serial. Ale czy wiesz, że mac and cheese można przygotować także w wersji wege? Serio! A nasz przepis na wegański mac and cheese jest na to dowodem! Zamiast sera, o niepowtarzalne doznania smakowe dbają tu m.in. orzechy nerkowca, płatki drożdżowe i pasta miso. Do tego warzywa: brokuły, cebula, marchewka oraz soczewica i gotowe. Pyszny posiłek pełen białka, witamin i składników mineralnych już na Ciebie czeka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
makaronu
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
35 g
|
orzechów nerkowca
|
100 g
|
soczewicy czerwonej
|
1,2
|
szklanki napoju sojowego
300 g
|
7
|
łyżek płatków drożdżowych
35 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
400 g
|
brokuła
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie lub na parze.
Obieramy i kroimy warzywa. Cebulę kroimy na ósemki, marchew na 2 cm plastry.
Do garnka wkładamy cebulę, marchewkę, nerkowce i soczewicę. Dolewamy wodę – tak aby wszystkie warzywa swobodnie pływały. Gotujemy ok 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Odcedzamy.
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy ok. pół szklanki wody z gotowania.
Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy ugotowane warzywa z orzechami, napój sojowy, płatki drożdżowe, przyprawy, pastę miso i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku przyprawami, jeśli jakichś brakuje.
Sos przekładamy do ugotowanego i odcedzonego makaronu i podgrzewamy ok 2 – 3 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę z gotowania makaronu.
Makaron przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, podajemy z ugotowanym brokułem.