![Makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/08/30121217/orzechowe-tofu-1.jpg)
Makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem
Kuchnia azjatycka to Twoja bajka? A może uwielbiasz oryginalne połączenia smaków? Wypróbuj nasz makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem, a obiecujemy, że zachwycisz się od pierwszego kęsa! Jego sekret? Właściwie to jest ich kilka: od słodko-słonej marynaty do tofu, przez kremowy sos orzechowy aż po dodatek ostrego kimchi. Efektem jest kompozycja smaków, której nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. Smacznego!
![Makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/08/30121520/orzechowe-tofu-2.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
300 g
|
makaronu cho mein
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
4
|
łyżeczki oleju sezamowego
20 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
opakowanie kimchi
300 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy: olej, sos sojowy (połowa), syrop klonowy (połowa) i imbir mielony. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
W misce mieszamy: tahini, masło orzechowe oraz sos sojowy (połowa). Następnie dodajemy: olej sezamowy, ocet ryżowy, syrop klonowy (połowa), posiekany imbir i czosnek granulowany.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Makaron przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy, do sosu można dodać kilka łyżek wody, aby cały makaron był dokładnie oblany sosem.
Makaron podajemy z tofu, kimchi i kawałkami ogórka.