Wegański kotlet i pieczony kalafior
Chodzi za Tobą wegetariański obiad? Wypróbuj nasz przepis na wegański kotlet i pieczony kalafior! Taki kotlet na bazie czerwonej fasoli i batatów nie tylko pysznie smakuje: ale także dostarcza błonnika, beta-karotenu, żelaza czy magnezu. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na sycący obiad bez grama mięsa. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batatów
|
Burgery wegańskie: |
|
240 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,24 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Pieczony kalafior: |
|
500 g
|
kalafiora
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
3
|
łyżeczki papryki wędzonej
9 g
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie jogurtu roślinnego
160 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kalafiora gotujemy w całości przez mniej więcej 8 minut. Wyjmujemy z wody, czekamy aż odparuje, polewamy olejem i posypujemy przyprawami.
Składniki burgerów blendujemy na gładką masę.
Na blaszce układamy kalafiora i uformowane burgery, pieczemy całość przez 25 minut na trybie termoobieg.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Podajemy z sosem. Smacznego!