Wegański gyros z sojowiną

Wegański gyros z sojowiną

Gyros – klasyka greckiej kuchni i stały „sałatkowy” element polskich spotkań. A co powiesz na jego wersję…roślinną? Wegański gyros z sojowiną z pewnością przypadnie Ci do gustu! Świetnie doprawione kotlety sojowe idealnie zastąpią kurczaka, a sos na bazie roślinnego jogurtu i majonezu idealnie połączy smaki całej potrawy. Chrupiąca sałata, ogórek, kukurydza, czerwona cebula i szczypiorek to moc kolorów i antyoksydantów na talerzu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegański gyros z sojowiną
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

617 kcal Kalorie
26 g Białko
30 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1219 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
6
sztuk kotletów sojowych
36 g
50 g
 miksu sałat
0,4
opakowania kukurydzy konserwowej
100 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
2
łyżki ketchupu
40 g

Sos:

0,5
opakowania jogurtu roślinnego
80 g
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

617 kcal Kalorie
26 g Białko
30 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1219 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą ponad wysokość kotletów. Pozostawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiar płynu z kotletów.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Kotlety sojowe dzielimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą gyros, dokładnie mieszamy.

4

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy kawałki kotletów sojowych. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-15 minut do zarumienienia kotletów.

5

W miseczce mieszamy składniki sosu.

6

Kukurydzę odcedzamy, ogórka kroimy w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy.

7

W misce układamy warstwowo: połowę miksu sałat, ogórka, kukurydzę, sojowinę, sos oraz drugą połowę miksu sałat. Na wierzchu układamy cebulę i szczypiorek. Sałatkę polewamy ketchupem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?