Wegański gulasz z kotletów sojowych
Prosta, szybka do przygotowania i treściwa potrawa? Wegański gulasz z kotletów sojowych poleca się na obiad! To pełne warzyw, kolorowe i aromatyczne danie jest pełne wartości odżywczych. Znajdziesz tu m.in. roślinne białko, żelazo, błonnik pokarmowy, witaminę C, beta-karoten, likopen. Syci na długo, świetnie sprawdzi się więc jako obiad do pracy czy szkoły. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
soczewicy zielonej
|
10
|
sztuk kotletów sojowych
60 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kotlety sojowe umieszczamy w misce i zalewamy ciepłą wodą, tak by woda pokryła kotlety. Pozostawiamy do namięknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiary płynu z kotletów, następnie dzielimy je na kawałki.
Warzywa kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy przez ok. 2-3 minut, stale mieszając.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przepłukaną soczewicę, passatę pomidorową i kotleciki sojowe. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy soczewica jest już miękka, w razie potrzeby wydłużamy czas gotowania. Doprawiamy wedle uznania i ewentualnie dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję gulaszu.
Gotowe danie przekładamy do miski i podajemy z pieczywem.