Wegański gulasz z kotletów sojowych

Wegański gulasz z kotletów sojowych

Prosta, szybka do przygotowania i treściwa potrawa? Wegański gulasz z kotletów sojowych poleca się na obiad! To pełne warzyw, kolorowe i aromatyczne danie jest pełne wartości odżywczych. Znajdziesz tu m.in. roślinne białko, żelazo, błonnik pokarmowy, witaminę C, beta-karoten, likopen. Syci na długo, świetnie sprawdzi się więc jako obiad do pracy czy szkoły. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 3 ocen)
Wegański gulasz z kotletów sojowych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

463 kcal Kalorie
32 g Białko
9 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
2653 mg Sód
21 g Błonnik

Składniki
80 g
 soczewicy zielonej
10
sztuk kotletów sojowych
60 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

463 kcal Kalorie
32 g Białko
9 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
2653 mg Sód
21 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kotlety sojowe umieszczamy w misce i zalewamy ciepłą wodą, tak by woda pokryła kotlety. Pozostawiamy do namięknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiary płynu z kotletów, następnie dzielimy je na kawałki.

2

Warzywa kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy przez ok. 2-3 minut, stale mieszając.

4

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przepłukaną soczewicę, passatę pomidorową i kotleciki sojowe. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy soczewica jest już miękka, w razie potrzeby wydłużamy czas gotowania. Doprawiamy wedle uznania i ewentualnie dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję gulaszu.

5

Gotowe danie przekładamy do miski i podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.