Wegański buddha bowl z ananasem
Masz ochotę na prawdziwą bombę witaminowo-mineralną? Wegański buddha bowl z ananasem poleca się na obiad! Znajdziesz tu same superskładniki – między innymi ciecierzycę, kaszę gryczaną, awokado, ananasa czy wyraziste przyprawy. Efekt? Potrawa pełna przeciwutleniaczy – polifenoli, witaminy E, C i beta-karotenu. I nie tylko! Bo znajdziesz tu także moc błonnika, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Co tu dużo mówić – taki obiad to po prostu zdrowie zamknięte w niewielkiej misce. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
70 g
|
kaszy gryczanej
|
100 g
|
batata
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej odsączonej
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka kolendry mielonej
2 g
|
100 g
|
ananasa
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,3
|
sztuki ogórka gruntowego
50 g
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Batata kroimy w kostkę i mieszamy z odsączoną ciecierzycą. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Smażymy na patelni przez kilka minut, aż bataty będą miękkie.
Ananasa i awokado kroimy w kostkę, ogórka i marchewkę w paski.
W misce układamy kaszę, warzywa i awokado, posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!