Wegańska zupa z czarnej fasoli
Masz ochotę na sycącą zupę pełną błonnika i białka? Wegańska zupa z czarnej fasoli poleca się na obiad! Ten prosty przepis to przede wszystkim moc warzyw, aromatyczne przyprawy i czarna fasola pełna żelaza, magnezu i wapnia. Całość pysznie smakuje podana z pieczonym, chrupiącym tofu. Taki posiłek doskonale sprawdzi sie w ramach rodzinnego obiadu – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
400 g
|
fasoli czarnej konserwowej
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
0,5
|
łyżeczki kminku mielonego
2 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżki soku z limonki
18 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Tofu kruszymy, rozkładamy na blaszce i pieczemy na chrupko przez 15-20 minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, seler i marchew kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy pomidory z puszki, bulion i odcedzoną fasolę.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (20-30 minut).
Doprawiamy do smaku kminkiem, papryką wędzoną, ostrą, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
Zupę podajemy z kawałkami tofu.