
Wegańska zupa ogórkowa
Czy tak samo jak my jesteś ogromnym fanem zup? W takim wypadku ten przepis – wegańska zupa ogórkowa – sprawdzi się u Ciebie idealnie! To klasyczna polska zupa z lekką modyfikacją – tradycyjny mięsny wywar zastąpiliśmy warzywnym bulionem i dodaliśmy zieloną soczewicę oraz tofu, aby wzbogacić danie w roślinne białko. Ta lekko kwaśna, pełna warzyw i antyoksydantów zupa idealnie rozgrzewa i syci na długo. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk ogórków kiszonych
400 g
|
200 g
|
soczewicy zielonej
|
1,5
|
opakowania tofu naturalnego
270 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
0,5
|
opakowania śmietany wegańskiej
90 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
4
|
sztuki ziela angielskiego
4 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
5
|
łyżeczek koperku posiekanego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Najpierw płuczemy zieloną soczewicę pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy ją wrzątkiem (2 cm ponad poziom soczewicy) i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Rozgrzewamy olej w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażamy przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Wlewamy bulion warzywny. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy bulion zaczyna wrzeć, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Ścieramy kiszone ogórki na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je delikatnie na suchej patelni przez około 3 minuty, żeby wydobyć ich intensywny smak. Dodajemy ogórki do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Tofu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zupy na ostatnie 5 minut gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem według własnego smaku.
Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami bulionu, następnie wlewamy do zupy i całość mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty. W razie potrzeby dolewamy stopniowo ciepłą wodę do uzyskania preferowanej konsystencji.
Przed podaniem posypujemy zupę posiekanym koperkiem.