
Wegańska szakszuka z tofu i ciecierzycą
Czy szakszukę można przygotować…bez jajek? Jak najbardziej! A dowodem jest nasz przepis, czyli wegańska szakszuka z tofu i ciecierzycą. Wystarczy, że jajka zastąpisz tofu, a całość odpowiednio doprawisz i podasz w towarzystwie ciecierzycy oraz pomidorowego sosu. Tak przygotowana szakszuka dostarcza mnóstwa likopen, żelaza, białka oraz wapnia. I jest świetnym pomysłem na zdrowe śniadanie albo kolację. Smacznego!

Kategorie










Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
opakowania tofu naturalnego
270 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w cienkie, długie paski. Tofu kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy cebulę i smażymy 2–3 minuty, aż się zeszkli. Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
Wrzucamy pokrojoną paprykę oraz kumin, wędzoną paprykę, kurkumę, płatki chili, sól i pieprz wedle uznania. Mieszamy i smażymy 5 minut.
Wlewamy pomidory z puszki, dorzucamy odsączoną ciecierzycę i mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 7–10 minut, aż sos się zagęści.
W sosie robimy delikatne wgłębienia i układamy w nich plastry tofu. Jeśli chcemy bardziej jajeczny smak, posypujemy tofu czarną solą kala namak. Przykrywamy i dusimy 3–4 minuty, aż tofu wchłonie smaki.
Szakszukę posypujemy natką pietruszki. Smacznego!