Wegańska sałatka z makaronem soba
Soba to cienki makaron z mąki gryczanej, bardzo popularny w kuchni japońskiej – i wartościowy dodatek do diety bogaty w żelazo, mangan czy błonnik. Zastanawiasz się jak go wykorzystać? Na pomoc przychodzi nasz przepis – wegańska sałatka z makaronem soba! Znajdziesz w niej pyszne połączenie makaronu soba z tofu, marchewką, kapustą czerwoną i ogórkiem małosolnym. Dzieła dopełniają tu jeszcze wyrazisty sos oraz sezam – a całość pysznie smakuje i świetnie syci. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
makaronu Soba
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
100 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
80 g
|
fasoli Edamame
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ze strączków fasoli odcinamy końcówki.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy przez ok. 6 minut (czas liczony od ponownego zagotowania wody). Gdy fasolka będzie ugotowana, odcedzamy i łuskamy fasolkę z łupin. W przypadku użycia mrożonej już wyłuskanej fasoli czas gotowania może się skrócić do 3 minut. Podczas gotowania kontrolujemy miękkość fasoli.
Kapustę czerwoną, marchewkę i cebulę dymkę drobno siekamy. Ogórka i tofu kroimy w kostkę.
Tofu podsmażamy do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
W misce układamy makaron, warzywa oraz tofu. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy sezamem.