Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Wegańska sałatka z makaronem soba

Wegańska sałatka z makaronem soba

Soba to cienki makaron z mąki gryczanej, bardzo popularny w kuchni japońskiej – i wartościowy dodatek do diety bogaty w żelazo, mangan czy błonnik. Zastanawiasz się jak go wykorzystać? Na pomoc przychodzi nasz przepis – wegańska sałatka z makaronem soba! Znajdziesz w niej pyszne połączenie makaronu soba z tofu, marchewką, kapustą czerwoną i ogórkiem małosolnym. Dzieła dopełniają tu jeszcze wyrazisty sos oraz sezam – a całość pysznie smakuje i świetnie syci. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańska sałatka z makaronem soba
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

406 kcal Kalorie
23 g Białko
18 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
687 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
80 g
 makaronu Soba
1
sztuka marchewki
80 g
100 g
 kapusty czerwonej
1
opakowanie tofu wędzonego
180 g
0,5
sztuki ogórka świeżego
75 g
80 g
 fasoli Edamame
1
szczypta soli
0,25 g
1
sztuka cebuli dymki
20 g
2
łyżeczki sezamu
10 g

Dressing:

2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka octu winnego
10 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

406 kcal Kalorie
23 g Białko
18 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
687 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Ze strączków fasoli odcinamy końcówki.

3

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy przez ok. 6 minut (czas liczony od ponownego zagotowania wody). Gdy fasolka będzie ugotowana, odcedzamy i łuskamy fasolkę z łupin. W przypadku użycia mrożonej już wyłuskanej fasoli czas gotowania może się skrócić do 3 minut. Podczas gotowania kontrolujemy miękkość fasoli.

4

Kapustę czerwoną, marchewkę i cebulę dymkę drobno siekamy. Ogórka i tofu kroimy w kostkę.

5

Tofu podsmażamy do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

6

W miseczce mieszamy składniki dressingu.

7

W misce układamy makaron, warzywa oraz tofu. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.