Wegańska sałatka cezar z sosem musztardowym
Cezar to jedna z najpopularniejszych sałatek – znajdziesz ją zresztą w menu większości restauracji. I choć w oryginale podaje się ją z serem i mięsem, to świetnie smakuje też w wersji 100% roślinnej. Nie wierzysz? Nasza wegańska sałatka cezar z sosem musztardowym poleca się na obiad! Zamiast kurczaka znajdziesz tu kotleciki sojowe, a zamiast parmezanu – płatki drożdżowe. Do tego pieczywo, moc warzyw i wyrazisty sos na bazie musztardy i majonezu wegańskiego. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
18
|
sztuk kotletów sojowych
108 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
385 g
|
sałaty rzymskiej (1 duża)
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
40 g
|
0,5
|
łyżeczki musztardy
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Chleb kroimy w kostkę. Skrapiamy olejem i podpiekamy przez chwilę na rozgrzanej patelni.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Kotlety sojowe moczymy w bulionie przez 10 minut, odcedzamy i panierujemy w bułce tartej wymieszanej z płatkami drożdżowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
Warzywa kroimy w kostkę.
Blendujemy składniki sosu: majonez wegański, mleko roślinne, musztardę, czosnek, sok z cytryny.
Na talerzu układamy sałatę, pokrojone warzywa i kotlety sojowe. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.