Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba po grecku? Niby brzmi jak oksymoron…a jednak to możliwe! Oczywiście ryba nie jest w tej wersji rybą, a specjalnie przygotowanym tofu. Jego sekret tkwi jednak w panierce – chrupiącej i dobrze przyprawionej. Do tego duszone warzywa i gotowe: w 100% roślinna wersja klasycznego świątecznego dania już na Ciebie czeka. Podaj ją w Wigilię albo…zupełnie bez okazji. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Warzywa: |
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
0,2
|
opakowania passaty pomidorowej
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
Wegańska ryba: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
3
|
listki nori
7,5 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Do podania: |
|
3
|
kromki chleb żytniego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą (tak, aby warzywa były przykryte). Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości.
Dodajemy passatę, dusimy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy: mąkę, sól, pieprz, paprykę, wodę oraz pokruszone nori.
Tofu kroimy w plastry. Obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Tofu układamy na talerzu, zalewamy warzywami. Podajemy z pieczywem.