Wegańska kanapka z pastą a la makrelową
Znudziły Ci się tradycyjne pasty kanapkowe? Koniecznie wypróbuj nasz przepis – wegańska kanapka z pastą a la makrelową. Rolę makreli zastępuje w paście wędzone tofu z dodatkiem nori, musztardy i sosu sojowego, które nadają jej rybny posmak. Kremowa pasta idealnie smakuje z żytnim chlebem razowym, pomidorem i ogórkiem małosolnym. Kanapka sprawdzi się świetnie nie tylko w diecie wege – jesteśmy pewni, że zachwyceni nią będą także najbardziej wybredni mięsożercy. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Pasta: |
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
1
|
listek nori
2,5 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
2
|
sztuki ogórka małosolnego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.
Dodajemy olej, sos sojowy, sól, pieprz, musztardę i pokruszone nori. Miksujemy na gładką masę.
Pieczywo smarujemy pastą. Podajemy z kawałkami warzyw.