Wegańska feta z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Obecne czasy to mnóstwo opcji roślinnych odpowiedników produktów zwierzęcych. Już nie musisz rezygnować ze smaku ulubionego jogurtu czy sera — a dowodem niech będzie nasza wegańska feta z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Czym jest feta w wersji wege? To nic innego jak tofu w specjalnej zalewie, która nadaje mu charakterystyczny smak greckiego sera. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
6
|
łyżek soku z ogórków
90 g
|
13
|
łyżek soku z cytryny
78 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
2,5
|
sztuki oliwek zielonych
100 g
|
15
|
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
8
|
szczypt soli
2 g
|
8
|
szczypt pieprzu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu naturalne kroimy w kostkę.
Przygotowujemy zalewę z soku z ogórków, soku z cytryn, oliwy oraz soli, pieprzu, oregano, płatków drożdżowych. Całość dobrze mieszamy i umieszczamy tofu w zalewie. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Pomidorki kroimy na pół, oliwki w plasterki, a cebulkę w plastry.
Odcedzamy tofu i mieszamy ze sobą wszystkie składniki i skrapiamy zalewą.
Gotową sałatkę wykładamy na talerz. Smacznego!