Wegańska carbonara z tofu

Wegańska carbonara z tofu

Carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich dań na bazie makaronu – a w oryginale znajdziesz w niej ser, wędlinę lub boczek, a często także śmietanę. W teorii wydaje się więc, że to danie dla typowych „mięsożerców”. A jednak! Nasza wegańska carbonara z tofu to dowód na to, że kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości. Zamiast wędliny znajdziesz tu tofu, zamiast sera – płatki drożdżowe, a zamiast śmietany – wegańską śmietankę. Smak? Absolutnie pyszny i wcale nie tak odległy od oryginału. Smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 8 ocen)
Wegańska carbonara z tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

506 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
308 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżki płatków drożdzowych
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
100 g
 makaronu spaghetti pełnoziarnistego
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
opakowanie śmietanki wegańskiej
180 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

506 kcal Kalorie
21 g Białko
25 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
308 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek siekamy. Tofu kroimy w kostkę.

3

Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Dodajemy tofu i podsmażamy, aż się zarumieni.

4

Dodajemy śmietankę, podgrzewamy. Dodajemy płatki drożdżowe, pieprz, sos sojowy. Mieszamy.

5

Makaron podajemy z sosem. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.