Wegańska carbonara z tofu
Carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich dań na bazie makaronu – a w oryginale znajdziesz w niej ser, wędlinę lub boczek, a często także śmietanę. W teorii wydaje się więc, że to danie dla typowych „mięsożerców”. A jednak! Nasza wegańska carbonara z tofu to dowód na to, że kuchnia roślinna daje mnóstwo możliwości. Zamiast wędliny znajdziesz tu tofu, zamiast sera – płatki drożdżowe, a zamiast śmietany – wegańską śmietankę. Smak? Absolutnie pyszny i wcale nie tak odległy od oryginału. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżki płatków drożdzowych
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
100 g
|
makaronu spaghetti pełnoziarnistego
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie śmietanki wegańskiej
180 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek siekamy. Tofu kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Dodajemy tofu i podsmażamy, aż się zarumieni.
Dodajemy śmietankę, podgrzewamy. Dodajemy płatki drożdżowe, pieprz, sos sojowy. Mieszamy.
Makaron podajemy z sosem. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.