Warzywne placuszki z sosem pomidorowym
Masz ochotę na kreatywny, w 100% roślinny obiad? Postaw na warzywne placuszki z sosem pomidorowym! To pełne witamin danie to idealny wybór nie tylko dla wegan. Zwłaszcza że znajdziesz w nim moc błonnika, beta-karotenu, folianów i przeciwutleniającego likopenu. Innymi słowy: mnóstwo zdrowia zamkniętego w pysznych, chrupiących placuszkach podanych z kwaskowatym sosem pomidorowym. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
4
|
łyżki mąki z ciecierzycy
48 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ścieramy na tarce na dużych oczkach marchew i cukinię. Solimy, aby puściła wodę.
Odciskamy je i przekładamy do drugiej miski. Dodajemy mąkę, pieprz i wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Blaszkę na której będziemy piec wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy naszą masę na placuszki w kształcie okręgów.
Placuszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (tryb góra dół) przez około 20 minut.
Przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez około 10 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem.
Gotowe placuszki podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego!