
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami
Chodzi za Tobą ochota na słodkie śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. Ten ryżowy pudding kryje w sobie kilka sekretnych składników – między innymi waniliowy budyń w proszku, który nadaje całości niepowtarzalny smak i aromat. Ale to nie wszystko! To pyszne śniadanie jest też dobrym źródłem przeciwutleniaczy, wapnia i żelaza. Czyli innymi słowy: zawiera składniki, które pomogą Ci dobrze zacząć dzień. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu jaśminowego
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki budyniu w proszku
10 g
|
1
|
łyżka odżywki białkowej
10 g
|
100 g
|
malin
|
15 g
|
orzechów pistacjowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Garnek płuczemy bardzo zimną wodą (nie wycieramy) – aby zapobiec przypaleniu.
Z podanej ilości mleka pozostawiamy ok. 1/4 szklanki mleka do rozrobienia budyniu oraz odżywki białkowej.
Na średnim ogniu gotujemy mleko, erytrol i ekstrakt waniliowy.
Przed zagotowaniem mleka dodajemy rozrobiony budyń i odżywkę białkową. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ryż. Ponownie mieszamy.
Całość gotujemy ok. 20 min. stale mieszając.
Po ugotowaniu ryżu wyłączamy palnik. Można przykryć folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch). Studzimy i chłodzimy w lodówce przez ok. 40 min.
Gotowe danie podajemy z owocami i posiekanymi orzechami.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
