![Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/04141609/Waniliowy-ryz-na-mleku-z-malinami-i-pistacjami.jpg)
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami
Chodzi za Tobą ochota na słodkie śniadanie? Wypróbuj nasz przepis na waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. Ten ryżowy pudding kryje w sobie kilka sekretnych składników – między innymi waniliowy budyń w proszku, który nadaje całości niepowtarzalny smak i aromat. Ale to nie wszystko! To pyszne śniadanie jest też dobrym źródłem przeciwutleniaczy, wapnia i żelaza. Czyli innymi słowy: zawiera składniki, które pomogą Ci dobrze zacząć dzień. Smacznego!
![Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/04141553/wanil.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu jaśminowego
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki budyniu w proszku
10 g
|
1
|
łyżka odżywki białkowej
10 g
|
100 g
|
malin
|
15 g
|
orzechów pistacjowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Garnek płuczemy bardzo zimną wodą (nie wycieramy) – aby zapobiec przypaleniu.
Z podanej ilości mleka pozostawiamy ok. 1/4 szklanki mleka do rozrobienia budyniu.
Na średnim ogniu gotujemy mleko, erytrol, ekstrakt waniliowy i ryż do miękkości.
Gdy ryż będzie miękki dodajemy mleko z budyniem. Zagotowujemy, cały czas mieszając.
Po ugotowaniu ryżu wyłączamy palnik. Można przykryć folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch). Studzimy i chłodzimy w lodówce przez ok. 40 min. Ostudzony ryż mieszamy z odżywką białkową.
Gotowe danie podajemy z owocami i posiekanymi orzechami.