
Vege krupnik
Masz ochotę na pyszną, pożywną zupę jak u mamy? Wypróbuj nasz przepis na vege krupnik! Co w niej znajdziesz? Poza solidną dawką warzyw – m.in. kaszę pęczak bogatą w żelazo i cynk oraz ciecierzycę dostarczającą pełnowartościowego białka. Taki obiad nie tylko przypomni Ci smak dzieciństwa – ale także nasyci na długo i zredukuje chęć na podjadanie. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
240 g
|
ciecierzycy w puszce
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
79,99 g
|
6
|
szklanek bulionu
1500 g
|
4
|
szklanki wody
1000 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek przez 4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę, podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.
Wlewamy bulion oraz wodę, gotujemy przez 5 minut. Następnie wsypujemy kaszę oraz odsączoną ciecierzycę.
Gotujemy przez 10-13 minut aż kasza będzie gotowa. Na koniec posypujemu posiekanymi ziołami i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
