Vege krupnik z kaszą jęczmienną i ciecierzycą
Pożywna zupa w wersji vege? Zobacz nasz krupnik! Jest pełen warzyw, kaszy pełnej żelaza i cynku oraz ciecierzycy zawierającej pełnowartościowe białko.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
6
|
szklanek bulionu
1500 g
|
4
|
szklanki wody
1000 g
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej
|
240 g
|
ciecierzycy w puszce
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotuj duży garnek. Dobry krupnik musi zawierać sporo warzyw, dlatego najpierw zajmij się nimi. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek umyj pod bieżącą, chłodną wodą. Marchewkę oraz pietruszkę obierz ze skórki. Z cebuli oraz czosnku zdejmij łupinki. Marchewkę i pietruszkę pokrój z niewielką kostkę. Posiekaj cebulę oraz czosnek.
Krupnik – przepis jest prosty i znajduje się w nim sporo warzyw. Zanim zaczniesz wrzucać składniki do garnka, weź jeszcze cukinię oraz paprykę. Umyj je w chłodnej wodzie. Cukinii nie obieraj ze skórki. Pokrój ją w plastry. Z papryki wydrąż gniazdo nasienne i pokrój na niewielkie kawałki.
Garnek postaw na palnik i wlej do niego oliwę z oliwek. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojoną marchew, cebulę, pietruszkę oraz czosnek. Podsmażaj przez 4 minuty. Teraz zupa krupnik potrzebuje dodania cukinii i papryki. Dalej podsmażaj warzywa przez kolejne 3 minuty.
Warzywa zalej bulionem oraz wodą. Gotuj przez 5 minut. Przepis na krupnik byłby nieudany, gdyby zabrakło w nim kaszy. Wsyp ją teraz do warzyw gotujących się w bulionie. Weź puszkę ciecierzycy i odsącz ją. Następnie dodaj do pozostałych składników. Zamieszaj porządnie łyżką.
Krupnik zupa będzie gotowa po ok. 10-13 minutach. Gotuj na niewielkiej mocy palnika. Sprawdź po upływie tego czasu, czy kasza jest wystarczająco miękka. Wyłącz palnik.
Nie wszystkie zupy muszą być gotowane na mięsie czy kościach. Krupnik bez mięsa to doskonały przykład na gęstą, pożywną zupę dla wegetarian i wegan. Na samym końcu opłucz natkę pietruszki i koperek. Posiekaj je i posyp zupę. Dla smaku dopraw solą oraz pieprzem. To już wszystkie wskazówki, jak zrobić krupnik na bazie warzyw i kaszy. Smacznego!