Vege krupnik z kaszą jęczmienną i ciecierzycą

Vege krupnik z kaszą jęczmienną i ciecierzycą

Pożywna zupa w wersji vege? Zobacz nasz krupnik! Jest pełen warzyw, kaszy pełnej żelaza i cynku oraz ciecierzycy zawierającej pełnowartościowe białko.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,63/5
(z 30 ocen)
Vege krupnik z kaszą jęczmienną i ciecierzycą
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

481 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
3953 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka papryki
170 g
6
szklanek bulionu
1500 g
4
szklanki wody
1000 g
100 g
 kaszy jęczmiennej
240 g
 ciecierzycy w puszce
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
2
łyżeczki koperku
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

481 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
3953 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Przygotuj duży garnek. Dobry krupnik musi zawierać sporo warzyw, dlatego najpierw zajmij się nimi. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek umyj pod bieżącą, chłodną wodą. Marchewkę oraz pietruszkę obierz ze skórki. Z cebuli oraz czosnku zdejmij łupinki. Marchewkę i pietruszkę pokrój z niewielką kostkę. Posiekaj cebulę oraz czosnek.

2

Krupnik – przepis jest prosty i znajduje się w nim sporo warzyw. Zanim zaczniesz wrzucać składniki do garnka, weź jeszcze cukinię oraz paprykę. Umyj je w chłodnej wodzie. Cukinii nie obieraj ze skórki. Pokrój ją w plastry. Z papryki wydrąż gniazdo nasienne i pokrój na niewielkie kawałki.

3

Garnek postaw na palnik i wlej do niego oliwę z oliwek. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojoną marchew, cebulę, pietruszkę oraz czosnek. Podsmażaj przez 4 minuty. Teraz zupa krupnik potrzebuje dodania cukinii i papryki. Dalej podsmażaj warzywa przez kolejne 3 minuty.

4

Warzywa zalej bulionem oraz wodą. Gotuj przez 5 minut. Przepis na krupnik byłby nieudany, gdyby zabrakło w nim kaszy. Wsyp ją teraz do warzyw gotujących się w bulionie. Weź puszkę ciecierzycy i odsącz ją. Następnie dodaj do pozostałych składników. Zamieszaj porządnie łyżką.

5

Krupnik zupa będzie gotowa po ok. 10-13 minutach. Gotuj na niewielkiej mocy palnika. Sprawdź po upływie tego czasu, czy kasza jest wystarczająco miękka. Wyłącz palnik.

6

Nie wszystkie zupy muszą być gotowane na mięsie czy kościach. Krupnik bez mięsa to doskonały przykład na gęstą, pożywną zupę dla wegetarian i wegan. Na samym końcu opłucz natkę pietruszki i koperek. Posiekaj je i posyp zupę. Dla smaku dopraw solą oraz pieprzem. To już wszystkie wskazówki, jak zrobić krupnik na bazie warzyw i kaszy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.