Udziki z kurczaka z ziemniakami i brokułami

Udziki z kurczaka z ziemniakami i brokułami

Lubisz klasykę w zdrowym wydaniu? Nasze udziki z kurczaka na parze z ziemniakami i brokułami na pewno Ci posmakują! Potrawa ta sprawdzi się doskonale jako obiad dla całej rodziny — a pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Obiecujemy, że nawet największy niejadek się im nie oprze!

30 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,63/5
(z 8 ocen)
Udziki z kurczaka z ziemniakami i brokułami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

481 kcal Kalorie
35 g Białko
13 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
199 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
10
sztuk ziemniaków
700 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
400 g
 udek z kurczaka
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
1
łyżeczka wędzonej papryki
3 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
sztuka papryki
170 g
450 g
 brokuła
1
sztuka cebuli
80 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
1
łyżeczka mielonej kolendry
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

481 kcal Kalorie
35 g Białko
13 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
199 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa). Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.

2

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, wędzoną papryką, tymiankiem. Przyprawione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy lekko wodą i pieczemy pod przykryciem w piekarniku (180 stopni). Możemy je położyć koło ziemniaków, około 30 min.

3

Przygotowujemy sos pomidorowo-paprykowy. Pieczemy paprykę obok ziemniaków, aż stanie się brązowa lub opalamy ją nad palnikiem.

4

Siekamy czosnek i cebulę. W rondelku rozgrzewamy pozostałą oliwę i dusimy w niej cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy krojone pomidory z puszki i gotujemy, aż się rozpadną na wolnym ogniu.

5

Gdy sos się gotuje, obieramy upieczona paprykę, czyścimy ją z gniazd nasiennych i dodajemy ją do gotującego się sosu. Ugotowany sos miksujemy na gładko i przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną kolendrą.

6

Brokuł kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy, aż będzie miękki około 5-7 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

7

Kurczaka podajemy polane sosem, z ziemniakami i gotowanym brokułem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.