Udon z tempehem
Udon to klasyczny makaron kuchni azjatyckiej. Nasz przepis zakłada przygotowanie go w wersji wegańskiej – udon z tempehem. Cały sekret dania tkwi w przyprawach – czosnek, imbir, sos sojowy, miód, limonka – niebanalne połączenie smaków, które nadaje charakter całemu daniu. Całość potrawy dopełniają chrupiące warzywa, delikatny kremowy tempeh i najważniejszy – gruby makaron udon. Azja uchwycona na talerzu – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu udon
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
porcja tempehu
100 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
100 g
|
fasoli Edamame
|
150 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
4
|
łyżeczki sezamu
20 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tempeh kroimy w kostkę lub w paski. Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa) i podsmażamy tempeh przez ok. 5-7 minut do zarumienienia z każdej strony.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, marchew kroimy na grubszą kostkę, natomiast ogórek w cienkie plasterki. Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę (połowa). Dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy marchew, brokuł i fasolę, podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika, doprawiamy sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Bulion z warzywami gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut do miękkości warzyw.
W misce umieszczamy makaron, nalewamy bulion, układamy tempeh i plasterki ogórka. Przed podaniem danie posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.