
Twarożek z pieczoną papryką i chlebem
Bułka z wędliną, twarożek z koperkiem, zupa mleczna…dieta lekkostrawna potrafi być monotonna. Jak ją urozmaicić? Wystarczy znać odpowiednie przepisy- takie jak nasz twarożek z pieczoną papryką i chlebem! Jego sekret tkwi w połączeniu delikatnego twarożku grani z wyrazistą, pieczoną papryką i przyprawami w kremowej, pysznej paście. Twarożek podany w takiej wersji jest nie tylko lekkostrawny, ale także pyszny i pełen witaminy C, polifenoli oraz beta-karotenu. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie twarożku grani
200 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
0,2
|
łyżeczki słodkiej papryki
,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C w trybie góra–dół lub do 200°C w trybie termoobiegu.
Paprykę myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy ją w całości na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy paprykę przez około 20–25 minut, aż skórka zacznie się mocno przypiekać i pojawią się na niej ciemne, prawie czarne plamy. W trakcie pieczenia obracamy paprykę kilka razy, aby była równomiernie przypieczona z każdej strony.
Po upieczeniu przekładamy gorącą paprykę do miski i przykrywamy ją talerzem lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 10 minut, aby para ułatwiła zdejmowanie skórki.
Kiedy papryka przestygnie, obieramy ją ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Twarożek przekładamy do miseczki.
Do twarożku dodajemy upieczoną paprykę. Blendujemy na gładką pastę. Dodajemy również do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylię i słodką paprykę. Całość delikatnie mieszamy.
Chleb lekko opiekamy na suchej patelni lub w tosterze, aby był chrupiący.
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub w słupki do podania obok kanapek.
Na opieczonych kromkach chleba rozsmarowujemy przygotowany twarożek z pieczoną papryką, a na wierzchu układamy plasterki ogórka. Twarożek możemy także podać osobno w miseczce i jeść go łyżką lub nabierać kawałkami chleba.