Tosty z tofucznicą i serkiem wiejskim
Tosty z tofucznicą i serkiem wiejskim to przepis na oryginalny, pełnowartościowy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia. Tofucznicę przygotowuje się błyskawicznie, analogicznie do klasycznej jajecznicy. Cały jej sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu – a kurkuma, papryka wędzona, płatki drożdżowe i sól nadają jej żółty kolor i jajeczny posmak. Serwowana na podpieczonym chlebie z dodatkiem kremowego awokado, chrupiącej rukoli, pomidorów koktajlowych i serka wiejskiego smakuje obłędnie. Jest to połączenie, któremu ciężko się oprzeć, więc nie czekaj – i koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżki płatków drożdżowych
2,5 g
|
0,1
|
szklanki mleka roślinnego
15 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
4
|
kromki chleba tostowego
120 g
|
40 g
|
rukoli
|
1
|
opakowanie serka wiejskiego
200 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy cebulę.
Tofu rozgniatamy widelcem. Przekładamy na patelnię i smażymy.
Dodajemy paprykę wędzoną, kurkumę, płatki drożdżowe, sól i pieprz. Wlewamy mleko roślinne i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji.
Awokado rozgniatamy na pastę. Pomidorki kroimy na pół.
Chleb tostujemy – w tosterze, na patelni lub w piekarniku.
Na kanapki nakładamy rukolę, pastę z awokado, tofucznicę, serek wiejski i pomidorki. Jeśli coś się nie mieści na kromkach chleba, kładziemy je obok na talerzyku.