Tosty z tofucznicą i serkiem wiejskim
Tosty z tofucznicą i serkiem wiejskim to przepis na oryginalny, pełnowartościowy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia. Tofucznicę przygotowuje się błyskawicznie, analogicznie do klasycznej jajecznicy. Cały jej sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu – a kurkuma, papryka wędzona, płatki drożdżowe i sól nadają jej żółty kolor i jajeczny posmak. Serwowana na podpieczonym chlebie z dodatkiem kremowego awokado, chrupiącej rukoli, pomidorów koktajlowych i serka wiejskiego smakuje obłędnie. Jest to połączenie, któremu ciężko się oprzeć, więc nie czekaj – i koniecznie wypróbuj!
        Kategorie
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oleju
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie tofu
             
                          
                180 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki wędzonej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kurkumy
             
                          
                1 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżki płatków drożdżowych
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,1
           
         | 
        
           
              szklanki mleka roślinnego
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka awokado
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              kromki chleba tostowego
             
                          
                120 g
               
                       | 
          
| 
           
            40 g 
           
         | 
        
           
               rukoli
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie serka wiejskiego
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy cebulę.
Tofu rozgniatamy widelcem. Przekładamy na patelnię i smażymy.
Dodajemy paprykę wędzoną, kurkumę, płatki drożdżowe, sól i pieprz. Wlewamy mleko roślinne i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji.
Awokado rozgniatamy na pastę. Pomidorki kroimy na pół.
Chleb tostujemy – w tosterze, na patelni lub w piekarniku.
Na kanapki nakładamy rukolę, pastę z awokado, tofucznicę, serek wiejski i pomidorki. Jeśli coś się nie mieści na kromkach chleba, kładziemy je obok na talerzyku.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.