
Tosty z serem typu feta, wędliną i pieczoną papryką
Idealne na śniadanie lub kolację, sycące i po prostu pyszne – tosty z serem typu feta, wędliną i pieczoną papryką polecają się do zjedzenia! Ten prosty przepis to lekkostrawna opcja dla osób, które poszukują nieco bardziej wyrazistych smaków. Tutaj dbają o nie grecka feta, a także papryka i aromatyczna przyprawy. A składniki odżywcze? Tosty w tej wersji dostarczają mocy wapnia, witaminy C czy beta-karotenu. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
3
|
kromki chleba pszennego
90 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
6
|
plastrów szynki z kurczaka
60 g
|
0,5
|
łyżeczki masła
5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół lub 180°C z termoobiegiem).
Paprykę kroimy w grube kawałki (np. w duże paski lub ćwiartki), układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20–25 minut. W połowie pieczenia (po ok. 15 minutach) wysuwamy blaszkę, obracamy paprykę skórką do dołu i posypujemy bazylią, oregano, solą i pieprzem wedle uznania, po czym dopiekamy do lekkiego zrumienienia brzegów.
Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie zdejmujemy skórkę z papryki (powinna łatwo schodzić).
Chleb smarujemy cienką warstwą masła.
Na każdej kromce układamy pokruszoną fetę, plasterki wędliny i kawałki upieczonej papryki. Całość możemy jeszcze posypać solą i pieprzem do smaku.