Tosty z kurczakiem i awokado
Tosty łatwo przyrządzić. Doskonale sprawdzają się jako danie na śniadanie czy kolację. Można je też zabrać na wycieczkę lub piknik. Będą zdrowsze, jeśli do tostów z kurczakiem i awokado użyjemy pieczywa z mąki żytniej, która zawiera więcej witamin i błonnika niż mąka pszenna.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
kromek chleba żytniego
180 g
|
250 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
garści kolendry
8 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
25 g
|
sałaty lodowej
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na plastry podobnej grubości, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut.
Awokado otwieramy, wyjmujemy cały miąższ. Dodajemy posiekany czosnek, kolendrę i chilli, wyciskamy sok z ½ cytryny i ugniatamy widelcem lub blendujemy, dodajemy szczyptę soli.
Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron po 3-4 minuty. Opiekamy pieczywo.
Na kromkę kładziemy sałatę, cebulę, pomidora, a na drugą dip i kurczaka. Następnie składamy i przebijamy wykałaczką. Smacznego!