Tosty francuskie z szynką i warzywami
Delikatne tosty francuskie są perfekcyjną opcją na szybkie i pożywne śniadanie. Czy wiesz jednak, że wcale nie musisz ich jeść na słodko? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tosty francuskie z szynką i warzywami! Dzięki niemu przekonasz się, że chleb maczany w jajku jest idealną bazą do kanapek. Do tego szynka oraz warzywa i gotowe — idealne śniadanie już na Ciebie czeka.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
szklanki mleka
15 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
16
|
plastrów szynki z indyka
240 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
4
|
sztuki rzodkiewki
60 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajko mieszamy z mlekiem, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Chleb namaczamy w jajku, smażymy na rozgrzanej oliwie.
Pomidora, ogórka i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.
Usmażone tosty kładziemy na talerzu. Nakładamy na nie wędlinę, warzywa i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem do smaku.