Tosty francuskie z ricottą, porzeczką i pistacjami
Lubisz słodkie śniadania? Mamy dla Ciebie propozycję, której nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja. Nasz przepis na tosty francuskie z ricottą, porzeczką i pistacjami to cudowne połączenie smaków, kolorów i tekstur, któremu trudno się oprzeć. Znajdziesz tu bazę pod postacią rozpływającego się w ustach pieczywa smażonego z jajkiem, mlekiem oraz miodem i pyszne dodatki. A konkretnie: kremową, lekką niczym chmurka ricottę, kwaskowate czerwone porzeczki i chrupiące pistacje. Nie czekaj – wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba tostowego
60 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
4
|
łyżki ricotty
80 g
|
1
|
łyżka odżywki białkowej
10 g
|
15 g
|
orzechów pistacjowych
|
100 g
|
porzeczek czerwonych
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W głębokim talerzu rozkłócamy jajko z mlekiem i miodem.
Kromki pieczywa obtaczamy w jajku i podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
W garnuszku umieszczamy owoce. Opcjonalnie dodajemy erytrol. Całość gotujemy do czasu, aż owoce się rozpadną.
Tosty smarujemy ricottą wymieszaną z odżywką białkową, nakładamy sos owocowy i całość posypujemy pistacjami.