
Tortilla z gotowanym kurczakiem i puree z dyni

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pszennych
120 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
dynii
|
50 g
|
sałaty lodowej
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki suszonego oregano
1,5 g
|
1
|
szklanka bulionu
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w średniej długości paski o szerokości około dwóch centymetrów.
W garnku zagotowujemy bulion. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy paski kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut, aż mięso będzie całkowicie białe w środku i miękkie. Odcedzamy mięso i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy dynię. Jeśli używamy świeżej dyni, obieramy ją ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Jeśli korzystamy z mrożonej dyni, rozmrażamy ją wcześniej i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody.
W drugim garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pokrojoną lub rozmrożoną dynię do wrzątku i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka i łatwo się rozpadnie pod widelcem.
Odcedzamy ugotowaną dynię i przekładamy ją do miski. Dodajemy oliwę. Rozgniatamy dynię widelcem lub blenderem na jednolite puree. Doprawiamy szczyptą soli i białego pieprzu do smaku. Jeśli chcemy, dodajemy odrobinę suszonego oregano. Jeśli puree jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody, do uzyskania preferowanej konsystencji.
Myjemy sałatę pod zimną wodą i dokładnie osuszamy. Rwiemy liście na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powierzchnią na małej mocy palnika. Kładziemy na patelni jedną tortillę i podgrzewamy przez kilka sekund, aby była ciepła i elastyczna. Zdejmujemy tortillę z patelni i powtarzamy to samo z drugą.
Na ciepłej tortilli rozsmarowujemy cienką warstwę puree z dyni, układamy kawałki mięsa i sałaty. Składamy tortille na pół.