Tofurnik
Sernik w wersji wege? Poznaj tofurnik, czyli przepis na pyszne ciasto idealne nie tylko od święta! Jak sama nazwa wskazuje, zamiast twarogu znajdziesz tu naturalne tofu. Do tego kremowe mleczko kokosowe, skrobia, kilka smakowych dodatków – i „sernikowa” masa już na Ciebie czeka. Ten kreatywny tofurnik świetnie smakuje na spodzie z herbatników oraz masła orzechowego, udekorowany soczystymi borówkami. Efekt? Sycący deser pełen białka, wapnia, żelaza oraz polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Spód: |
|
|
20
|
sztuk herbatników
100 g
|
|
2,5
|
łyżeczki masła orzechowego
25 g
|
Masa tofurnikowa: |
|
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
|
6
|
łyżek soku z cytryny
36 g
|
|
15
|
łyżeczek syropu klonowego
150 g
|
|
2
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
|
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Do podania: |
|
|
200 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozdrabniamy herbatniki w blenderze, aż uzyskamy drobne okruchy.
Łączymy je z masłem orzechowym i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając. Wstawiamy spód do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół.
Tofu rozkruszamy w misce, a następnie blendujemy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, skrobią, sokiem oraz ekstraktem waniliowym, aż powstanie gładka masa.
Wylewamy masę tofu na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.
Pieczemy 45-55 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy tofurnik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby powoli ostygł.
Przenosimy tofurnik do lodówki i chłodzimy go przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem dekorujemy owocami.
Idealny na wyjątkowe okazje tofurnik
Szukasz idealnego przepisu na tofurnik? Mamy coś dla Ciebie! To propozycja doskonała nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich osób, które uwielbiają słodkości i chcą przetestować... coś nowego! Co prawda czas przygotowania tego deseru nie należy do najkrótszych, bo wymaga on kilkugodzinnego chłodzenia, efekt jest jednak absolutnie spektakularny. Gładki, z subtelną nutą słodyczy, a przy tym bez nadmiaru zbędnego cukru i skomplikowanych oraz drogich dodatków. Koniecznie go przetestuj.
Przepis na tofurnik dla podopiecznych Respo
Będąc w Respo nie musisz rezygnować ze słodkości. Wręcz przeciwnie - uważamy, że dieta odchudzająca musi być nie tylko dobrze zbilansowana, ale i smaczna. Właśnie dlatego w jadłospisach naszych podopiecznych goszczą desery, takie jak ten przepyszny tofurnik. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika, zwłaszcza dla osób, które lubią kuchenne eksperymenty i są otwarte na nowe smaki. A przy tym lubią jeść zdrowo, bo jedna porcja tego tofurnika to aż 16 gramów białka. Brzmi świetnie, prawda?
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.