Tofurnik
Sernik w wersji wege? Poznaj tofurnik, czyli przepis na pyszne ciasto idealne nie tylko od święta! Jak sama nazwa wskazuje, zamiast twarogu znajdziesz tu naturalne tofu. Do tego kremowe mleczko kokosowe, skrobia, kilka smakowych dodatków – i „sernikowa” masa już na Ciebie czeka. Ten kreatywny „sernik” świetnie smakuje na spodzie z herbatników oraz masła orzechowego, udekorowany soczystymi borówkami. Efekt? Sycący deser pełen białka, wapnia, żelaza oraz polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód: |
|
20
|
sztuk herbatników
100 g
|
2,5
|
łyżeczki masła orzechowego
25 g
|
Masa tofurnikowa: |
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
6
|
łyżek soku z cytryny
36 g
|
15
|
łyżeczek syropu klonowego
150 g
|
2
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Do podania: |
|
200 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozdrabniamy herbatniki w blenderze, aż uzyskamy drobne okruchy.
Łączymy je z masłem orzechowym i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając. Wstawiamy spód do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół.
Tofu rozkruszamy w misce, a następnie blendujemy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, skrobią, sokiem oraz ekstraktem waniliowym, aż powstanie gładka masa.
Wylewamy masę tofu na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.
Pieczemy 45-55 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy tofurnik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby powoli ostygł.
Przenosimy tofurnik do lodówki i chłodzimy go przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem dekorujemy owocami.