Tofucznica z warzywami i pieczywem
Klasyczny smak jajecznicy na diecie wegańskiej? To możliwe — a nasza tofucznica z warzywami i pieczywem jest na to idealnym dowodem! Kluczowym elementem tego sycącego dania są płatki drożdżowe — to dzięki nim tofucznica nabiera charakterystycznego jajecznego aromatu i smaku. Do tego trochę kurkumy (dla dodania barwy), warzywa i gotowe — już nie musisz tęsknić za ukochaną jajecznicą!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
szczypta czarnej soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
0,4
|
szklanki wody
100 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
sztuki rzodkiewki
30 g
|
25 g
|
roszponki
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Dodajemy pokruszone tofu, szczyptę czarnej soli, kurkumę, płatki drożdżowe i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Dolewamy wodę i odparowujemy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Tofucznicę posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.
Smacznego!