Pieczone tofu z warzywami i ryżem
Dlaczego warto jeść tofu (nie tylko na diecie roślinnej)? Chociażby dlatego, że zawiera mega dawkę pełnowartościowego białka, a do tego mnóstwo żelaza, wapnia. I dlatego, że odpowiednio przygotowane może naprawdę cudownie smakować. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na pieczone tofu z warzywami i ryżem! Tofu świetnie współgra tu z marynatą z sosu sojowego i mączną panierką, a także z dodatkami: m.in. z warzywami podanymi w sosie z soku pomarańczowego. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,5
|
szklanki soku z pomarańczy
125 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu kroimy w trójkąty, polewamy sosem sojowym i posypujemy mąką ziemniaczaną. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
Cebulę, czosnek, imbir drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w słupki: paprykę, cukinię i marchewkę. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
Do warzyw dodajemy upieczone tofu, posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem.