Tofu z srirachą i salsą mango
Lubisz egzotyczne smaki? Postaw na tofu z srirachą i salsą mango, czyli przepis na wegański obiad pełen wartościowych składników odżywczych. Znajdziesz tu aromatyczne tofu w marynacie na bazie oleju sezamowego, imbiru i czosnku, orzeźwiającą salsę z mango i awokado w sosie sriracha oraz delikatną komosę ryżową. Całość zachwyci Cię tropikalnym smakiem i idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. To też prawdziwa bomba składników odżywczych – m.in. błonnika, beta-karotenu, wapnia, żelaza, folianów czy witaminy E. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
30 g
|
komosy ryżowej
|
0,5
|
opakowania tofu
90 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wedzonej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
70 g
|
mango
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
łyżka sosu sriacha
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
garści kolendry
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Tofu kroimy w kostkę lub plastry.
W miseczce mieszamy marynatę (czosnek, imbir, paprykę, olej sezamowy i sos sojowy). Dodajemy do tofu, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut.
Tofu smażymy na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu do lekkiego zezłocenia.
Awokado i mango kroimy w równą kostkę. Dodajemy sos sriracha, sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
Usmażone tofu podajemy z komosą i salsą z mango.