Tofu w cytrynowym sosie

Tofu w cytrynowym sosie

Masz ochotę na bezmięsny obiad pełen smaku i składników odżywczych? Postaw na tofu, a konkretnie: na tofu w cytrynowym sosie! Jego sekret? Sos, w którym główne role grają aromatyczny imbir, słodki miód, a także wyraziste warzywa: czyli cebula i czosnek. Do tego odrobina masła, rozmarynu, sosu sojowego i gotowe. Taki obiad pokochają nawet ci, którzy na co dzień nie przepadają za tofu. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc białka, żelaza czy wapnia. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tofu w cytrynowym sosie
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

667 kcal Kalorie
27 g Białko
33 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
810 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
2
opakowania tofu naturalnego
360 g
2
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
4
łyżeczki masła
20 g
1
sztuka cebuli dymki
20 g
1
plaster startego imbiru
5 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
4
łyżki soku z cytryny
24 g
1
łyżeczka miodu
12 g
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka ogórka
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

667 kcal Kalorie
27 g Białko
33 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
810 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Tofu odsączamy, kroimy w plastry. Przekładamy do miski.

4

Do miski dodajemy skrobię i oliwę, energicznie mieszamy całą miską, aby tofu pokryło się panierką.

5

Tofu przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 20 minut do zezłocenia.

6

Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy pokrojoną cebulę, imbir i rozmaryn. Smażymy, aż cebulka się zeszkli.

7

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion, sok z cytryny i miód. Zagotowujemy. Dodajemy resztę masła w 2 turach, po każdej dokładnie mieszamy sos. Jeśli potrzeba doprawiamy pieprzem, miodem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.

8

Upieczone tofu przekładamy do sosu, dokładnie obtaczamy, zagotowujemy.

9

Podajemy z ugotowanym ryżem i pokrojonym ogórkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.