Tofu w cytrynowym sosie
Masz ochotę na bezmięsny obiad pełen smaku i składników odżywczych? Postaw na tofu, a konkretnie: na tofu w cytrynowym sosie! Jego sekret? Sos, w którym główne role grają aromatyczny imbir, słodki miód, a także wyraziste warzywa: czyli cebula i czosnek. Do tego odrobina masła, rozmarynu, sosu sojowego i gotowe. Taki obiad pokochają nawet ci, którzy na co dzień nie przepadają za tofu. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc białka, żelaza czy wapnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
2
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
1
|
plaster startego imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu odsączamy, kroimy w plastry. Przekładamy do miski.
Do miski dodajemy skrobię i oliwę, energicznie mieszamy całą miską, aby tofu pokryło się panierką.
Tofu przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 20 minut do zezłocenia.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy pokrojoną cebulę, imbir i rozmaryn. Smażymy, aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion, sok z cytryny i miód. Zagotowujemy. Dodajemy resztę masła w 2 turach, po każdej dokładnie mieszamy sos. Jeśli potrzeba doprawiamy pieprzem, miodem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Upieczone tofu przekładamy do sosu, dokładnie obtaczamy, zagotowujemy.
Podajemy z ugotowanym ryżem i pokrojonym ogórkiem.