
Tofu scramble z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Alternatywa dla klasycznej jajecznicy – tofu scramble z suszonymi pomidorami i szpinakiem! Rozkruszone tofu z dodatkiem kurkumy, soli kala namak i pieprzu do złudzenia smakiem i wyglądem przypomina jajecznicę. Smażona na suszonych pomidorach, cebuli i szpinaku tofucznica nabiera głębi smaku i tworzy kolorowe, pełne wartości odżywczych danie. Roślinne białko, żelazo, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i antyoksydanty – z takim śniadaniem energia na cały poranek gwarantowana. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie









Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych
60 g
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,1
|
szklanki mleka roślinnego
30 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
szczypta czarnej soli kala namak
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
sztuka bułki wysokobiałkowej
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kruszymy w dłoniach na drobne kawałki. Cebulę drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę, smażymy 2–3 minuty, aż się zeszkli. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Mieszamy i smażymy jeszcze 2–3 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Wrzucamy pokruszone tofu, dodajemy kurkumę, sól kala namak i pieprz według własnego smaku. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 3–4 minuty. Wlewamy mleko i mieszamy, aby tofu nabrało lekko kremowej konsystencji.
Tofucznicę posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczywem.