Tofu katsu curry
Szukasz inspiracji na orientalny, wegański posiłek? Przepis na tofu katsu curry poleca się na obiad! Znajdziesz tu chrupiące tofu w panierce panko, aromatyczny sos na bazie marchewki, cebuli, czosnku, imbiru, sosu sojowego i curry. Całość połączona jest z ryżem basmati. Brzmi pysznie, prawda? A do tego jest szybkie w przygotowaniu i pełne wartości odżywczych – zawiera roślinne białko, błonnik pokarmowy, antyoksydanty – i z pewnością na długo zapewni Ci sytość. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki curry
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
szklanki wody
500 g
|
Tofu: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
|
0,2
|
opakowania panierki w stylu Panko
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w paski. Posypujemy skrobią i dokładnie mieszamy.
W miseczce rozkłócamy jajko.
Kawałki tofu obtaczamy w jajku, a następnie w panierce Panko. Przygotowane tofu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut, do zarumienia. W połowie czasu obracamy kawałki na drugą stronę.
Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, imbir i czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę, imbir i czosnek podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy marchewkę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty.
Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy sos sojowy oraz curry, całość gotujemy do miękkości marchewki. Jeśli preferujemy gęstszy sos, możemy dodać 1/2 lub 3/4 podanej ilości wody i ewentualnie rozrzedzić sos potem.
Gdy marchewka jest już miękka blendujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wodę, by uzyskać preferowaną gęstość. Doprawiamy sos solą do smaku.
Na talerzu układamy ryż, sos oraz upieczone tofu.