Tofu bowl
Buddha bowl to hit ostatnich lat – a co powiesz na tofu bowl? Podobnie jak miska Buddy, również i to danie składa się z mocy świeżych warzyw ułożonych w misce sektorami – bez mieszania. Dodatkowo znajdziesz tu także ryż i oczywiście tofu. I nie obawiaj się, że ten sojowy „serek” będzie mdły! Dobrze wiemy, że mdłe tofu jeszcze nikomu nie posmakowało, dlatego zadbaliśmy o idealną marynatę. Jej sekret? Połączenie słonego sosu sojowego, słodkiego syropu klonowego i…czosnku. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
ryżu basmati
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
3
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
30 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,1
|
szklanki wody
20 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
4
|
sztuki rzodkiewki
60 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy marynatę do tofu: mieszamy olej, sos sojowy, wodę, syrop klonowy i czosnek granulowany.
Pokrojone tofu w kostkę polewamy marynatą i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 15-20 minut.
Ogórek, rzodkiewkę oraz awokado kroimy.
W misce układamy ryż, tofu, oraz pokrojone warzywa i awokado. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem.