Tilapia z miodem i limonką oraz kukurydzą z folii
Masz ochotę na rybę, ale znudził Ci się już tradycyjny dorsz czy łosoś? A co powiesz na nasz przepis – tilapia z miodem i limonką oraz kukurydzą z folii? Tilapia jest chudą, bogatą w pełnowartościowe białko rybą. W porównaniu do innych ryb tilapia charakteryzuje się większą zawartością witaminy D, B12 oraz selenu. Nasz przepis zakłada marynowanie jej w słodko-kwaśnym sosie na bazie miodu, soku z limonki, oliwy, soli i pieprzu. Całość potrawy dopełnia grillowana, słodka kukurydza. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
tilapii
|
2
|
sztuki kukurydzy
360 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
1
|
sztuka limonki
70 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: miód, sok z limonki, sól, pieprz i oliwę (połowa).
Filety z ryby polewamy marynatą. Marynujemy przez min. 30 minut.
Kolby kukurydzy obieramy z liści. Każdą kolbę kładziemy na folię aluminiową.
Każdą kolbę przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy pozostałą oliwą. Szczelnie zawijamy folią.
Kukurydzę grillujemy przez 20-25 minut (do miękkości), co jakiś czas obracając. Możemy również upiec w rozgrzanym do 200 stopni, góra dół, piekarniku.
Rybę dokładamy do kukurydzy na 6-8 minut przed końcem grillowania.