Teriyaki nie kurczak
Chińczyk w wersji wegańskiej? A czemu nie! Przepis na teriyaki nie kurczak to świetna alternatywa na obiad, jeśli ograniczasz mięso i masz ochotę na coś bardziej egzotycznego. Cały sekret potrawy tkwi w sosie – miód, ostra papryka i sos sojowy – oblane nim kotlety sojowe do złudzenia przypominają kurczaka. Całość dopełnia ryż, sałatka z marchewki i ogórka oraz sezam. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk kotletów sojowych
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
0,5
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
Do podania |
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżeczki nasion sezamu
10 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą ponad wysokość kotletów i zostawiamy do namięknięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odciskamy nadmiar płynu z kotletów sojowych.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kotlety sojowe dzielimy na kawałki i posypujemy przyprawami. W miseczce mieszamy składniki sosu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kotlety sojowe i obsmażamy do zarumienienia. Następnie wlewamy sos, mieszamy dokładnie i podsmażamy jeszcze przez ok. 1-2 minuty stale mieszając. Część sosu możemy pozostawić do polania dania.
Warzywa kroimy w drobne plasterki lub słupki.
Na talerzu układamy ryż, kotlety i pokrojone warzywa. Całość polewamy sosem, jeśli nie dodawaliśmy całego na patelnię.
Gotowe danie posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.