Kurczak gochujang

Kurczak gochujang

Uwielbiasz ostre jedzenie? Ten przepis idealnie sprawdzi się dla Ciebie! Pikantny kurczak gochujang w połączeniu z ryżem i orzeźwiającym, chrupiącym ogórkiem posmakuje nawet najbardziej wybrednym fanom kuchni azjatyckiej. Taki obiad to nie tylko bomba smaku, ale też świetne źródło pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego. Wypróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kurczak gochujang
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

529 kcal Kalorie
35 g Białko
13 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
5294 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
60 g
 ryżu basmati
1
sztuka ogórka
150 g

Marynata do ogórka:

0,5
łyżeczki miodu
6 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g

Marynata do mięsa:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka pasty paprykowej Gochujang
5 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka sosu ostrygowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

529 kcal Kalorie
35 g Białko
13 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
5294 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Składniki na marynatę do ogórka mieszamy, oddzielnie mieszamy składniki marynaty mięsa.

3

Ogórka kroimy w kostkę. Mięso kroimy w paski. Ogórka wrzucamy do jednej marynaty, mięso wrzucamy do drugiej marynaty.

4

Mięso podsmażamy na patelni przez ok. 10-15 minut.

5

Na talerzu układamy ryż, ogórka i gotowe mięso.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?