Teokbokki z tofu
Koreańskie kopytka w ostrym sosie? Poznaj teokbokki z tofu! Ich sekret tkwi w połączeniu rozpływających się w ustach, kluseczek ryżowych z ostrym sosem, który fantastycznie przełamuje delikatną bazę. Już sama lista składników brzmi pysznie: bo znajdziesz na niej grzyby shiitake, kapustę pekińską, miód czy ostrą paprykę. Taki obiad to prawdziwa gratka dla fanów kuchni azjatyckiej, którzy mają ochotę spróbować czegoś innego niż klasyczny pad thai czy sushi. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
klusek ryżowych do Teokbokki
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
4
|
sztuki grzybów shiitake
20 g
|
200 g
|
kapusty pekińskiej
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki pasty paprykowej Gochujang
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kluski przemywamy zimną wodą i namaczamy przez ok. 15 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wlewamy bulion warzywny, dodajemy grzyby i poszatkowaną kapustę pekińską. Całość gotujemy przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania).
W miseczce mieszamy składniki sosu. Następnie dodajemy sos do bulionu i dokładnie mieszamy.
Po dodaniu sosu wrzucamy do bulionu namoczone kluski ryżowe oraz pokrojoną paprykę, następnie gotujemy całość na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Następnie dodajemy tofu pokrojone w grubszą kostkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gotowe danie przekładamy do miseczki i posypujemy sezamem.