
Tatar orientalny z łososia, mango i awokado
Obiad jak z luksusowej restauracji? Nasz przepis na tatar orientalny z łososia, mango i awokado zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Jego sekret tkwi w połączeniu ryby z soczyście słodkim mango, kremowym awokado oraz przyprawami – w tym kolendrą i szczypiorkiem. Dzieła dopełnia jeszcze chrupiący sezam, a całe danie dostarcza mocy beta-karotenu, witaminy E, witaminy D czy kwasów omega-3. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g
|
łososia świeżego
|
300 g
|
mango
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łososia kroimy w bardzo drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm. Przekładamy do miski.
Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i kroimy w drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm.
Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, miąższ wydrążamy łyżką i kroimy w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Skrapiamy połową soku z limonki, aby nie ściemniało.
Imbir obieramy i ścieramy drobno na tarce. Papryczkę chili, kolendrę, szczypiorek i cebulę dymkę drobno siekamy.
W małej miseczce łączymy sos sojowy, oliwę, pozostały sok z limonki, imbir i papryczkę chili. Dokładnie mieszamy.
Do miski z łososiem dodajemy mango, awokado, kolendrę, szczypiorek i cebulę dymkę.
Wlewamy przygotowany sos, delikatnie, ale dokładnie mieszamy składniki.
Doprawiamy ostrożnie solą i pieprzem, pamiętając, że sos sojowy jest słony.
Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem układamy tatar w obręczy cukierniczej na talerzu, lekko dociskamy i ostrożnie zdejmujemy obręcz.
Gotowy tatar posypujemy sezamem. Sezam możemy wcześniej podprażyć na suchej, patelni.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.