 
      Tarta z kremem mascarpone i owocami
Tarta z kremem mascarpone i owocami to prosty i pyszny deser idealny w upalne dni! I co najważniejsze: ciasto, które łatwo „podrasować” – tak, by lepiej odpowiadało zasadom zdrowej diety. Odpowiedź, jak to zrobić da Ci nasz przepis. Znajdziesz tu m.in. spód z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. I co najważniejsze: znacznie odchudzony krem, w którym poza mascarpone swoje miejsce mają też orzeźwiający grecki jogurt i zamiast cukru: bezkaloryczny erytrytol. Na wierzch soczyste borówki i gotowe: gorące, letnie dni od razu stają się lepsze.
 
        Kategorie
 
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| Ciasto na tartę: | |
| 
            24
           | 
              łyżeczki masła
             
                120 g
               | 
| 
            8,3
           | 
              łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
             
                125 g
               | 
| 
            10,4
           | 
              łyżki mąki pszennej
             
                125 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka jajka
             
                56 g
               | 
| Krem mascarpone: | |
| 
            10,4
           | 
              łyżki mascarpone
             
                250 g
               | 
| 
            1,5
           | 
              opakowania jogurtu skyr
             
                225 g
               | 
| 
            10
           | 
              łyżeczek erytrolu
             
                50 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka skórki z cytryny
             
                3 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            200 g 
           | 
               borówek
             | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć do tego robota kuchennego).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (nie dłużej!).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół).
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy formy, rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę.
Ciasto pieczemy 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.
Przygotowujemy krem: w misce przy pomocy miksera ubijamy mascarpone, skyr, erytrol i skórkę z cytryny.
Krem wykładamy na wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy owoce.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        