Tarta z kremem mascarpone i owocami
Tarta z kremem mascarpone i owocami to prosty i pyszny deser idealny w upalne dni! I co najważniejsze: ciasto, które łatwo „podrasować” – tak, by lepiej odpowiadało zasadom zdrowej diety. Odpowiedź, jak to zrobić da Ci nasz przepis. Znajdziesz tu m.in. spód z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. I co najważniejsze: znacznie odchudzony krem, w którym poza mascarpone swoje miejsce mają też orzeźwiający grecki jogurt i zamiast cukru: bezkaloryczny erytrytol. Na wierzch soczyste borówki i gotowe: gorące, letnie dni od razu stają się lepsze.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto na tartę: |
|
24
|
łyżeczki masła
120 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
|
10,4
|
łyżki mąki pszennej
125 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
Krem mascarpone: |
|
10,4
|
łyżki mascarpone
250 g
|
1,5
|
opakowania jogurtu skyr
225 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
1
|
łyżeczka skórki z cytryny
3 g
|
Do podania: |
|
200 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć do tego robota kuchennego).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (nie dłużej!).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół).
Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy formy, rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę.
Ciasto pieczemy 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.
Przygotowujemy krem: w misce przy pomocy miksera ubijamy mascarpone, skyr, erytrol i skórkę z cytryny.
Krem wykładamy na wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy owoce.