Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Tarta z kremem mascarpone i owocami

Tarta z kremem mascarpone i owocami

Tarta z kremem mascarpone i owocami to prosty i pyszny deser idealny w upalne dni! I co najważniejsze: ciasto, które łatwo „podrasować” – tak, by lepiej odpowiadało zasadom zdrowej diety. Odpowiedź, jak to zrobić da Ci nasz przepis. Znajdziesz tu m.in. spód z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. I co najważniejsze: znacznie odchudzony krem, w którym poza mascarpone swoje miejsce mają też orzeźwiający grecki jogurt i zamiast cukru: bezkaloryczny erytrytol. Na wierzch soczyste borówki i gotowe: gorące, letnie dni od razu stają się lepsze.

15 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,35/5
(z 100 ocen)
Tarta z kremem mascarpone i owocami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

510 kcal Kalorie
12 g Białko
35 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
80 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki

Ciasto na tartę:

24
łyżeczki masła
120 g
8,3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
10,4
łyżki mąki pszennej
125 g
1
sztuka jajka
56 g

Krem mascarpone:

10,4
łyżki mascarpone
250 g
1,5
opakowania jogurtu skyr
225 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g
1
łyżeczka skórki z cytryny
3 g

Do podania:

200 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

510 kcal Kalorie
12 g Białko
35 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
80 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć do tego robota kuchennego).

2

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (nie dłużej!).

3

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół).

4

Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy formy, rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę.

5

Ciasto pieczemy 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.

6

Przygotowujemy krem: w misce przy pomocy miksera ubijamy mascarpone, skyr, erytrol i skórkę z cytryny.

7

Krem wykładamy na wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy owoce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.