
Tarta z jabłkami z kratką
Lubisz tradycyjne desery, ale szukasz sposobów na poprawę ich „prozdrowotności”? Mamy coś dla Ciebie! Tarta z jabłkami „z kratką” to klasyczny przepis na ciasto z drobnymi…fit modyfikacjami. Jakimi? Zamiast zwykłej mąki w przepisie znajdziesz mąkę pełnoziarnistą pełną błonnika i witamin. A zamiast cukru — bezkaloryczny erytrol. Nic tylko piec i zajadać się pysznym ciastem: smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Spód: |
|
13
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
195 g
|
24
|
łyżeczki masła
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
Nadzienie: |
|
8
|
sztuk jabłek np. ligol
1200 g
|
4
|
łyżeczki cynamonu
16 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na spód wyciągamy z lodówki tuż przed przygotowaniem – powinny być zimne. Masło kroimy w małą kostkę i razem z jajkiem, mąką pszenną pełnoziarnistą oraz solą przekładamy do miski. Zagniatamy szybko ciasto, aż składniki się połączą. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w średniej wielkości paski. Dodajemy cynamon i erytrol według własnego uznania, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, ponownie mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do 185°C w trybie góra-dół (odpowiednik termoobiegu 170°C).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy części: dwie części wykorzystujemy jako spód, a jedną część na wierzch. Spód rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o wymiarach około 24 × 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.
Na ciasto przekładamy nadzienie jabłkowe. Z pozostałej części ciasta wycinamy paski i układamy je na wierzchu naprzemiennie w formie kratki.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia na kratce.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.