Tarta z jabłkami z kratką

Tarta z jabłkami z kratką

Lubisz tradycyjne desery, ale szukasz sposobów na poprawę ich „prozdrowotności”? Mamy coś dla Ciebie! Tarta z jabłkami „z kratką” to klasyczny przepis na ciasto z drobnymi…fit modyfikacjami. Jakimi? Zamiast zwykłej mąki w przepisie znajdziesz mąkę pełnoziarnistą pełną błonnika i witamin. A zamiast cukru — bezkaloryczny erytrol. Nic tylko piec i zajadać się pysznym ciastem: smacznego!

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,29/5
(z 38 ocen)
Tarta z jabłkami z kratką
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

383 kcal Kalorie
6 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
37 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Spód:

13
łyżek mąki pełnoziarnistej
195 g
24
łyżeczki masła
120 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
sztuka jajka
56 g

Nadzienie:

8
sztuk jabłek np. ligol
1200 g
4
łyżeczki cynamonu
16 g
6
łyżeczek erytrolu
30 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

383 kcal Kalorie
6 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
37 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Składniki na spód wyciągamy z lodówki tuż przed przygotowaniem – powinny być zimne. Masło kroimy w małą kostkę i razem z jajkiem, mąką pszenną pełnoziarnistą oraz solą przekładamy do miski. Zagniatamy szybko ciasto, aż składniki się połączą. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.

2

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w średniej wielkości paski. Dodajemy cynamon i erytrol według własnego uznania, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, ponownie mieszając.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 185°C w trybie góra-dół (odpowiednik termoobiegu 170°C).

4

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy części: dwie części wykorzystujemy jako spód, a jedną część na wierzch. Spód rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o wymiarach około 24 × 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.

5

Na ciasto przekładamy nadzienie jabłkowe. Z pozostałej części ciasta wycinamy paski i układamy je na wierzchu naprzemiennie w formie kratki.

6

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia na kratce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera