Tarta z jabłkami z kratką
Lubisz tradycyjne desery, ale szukasz sposobów na poprawę ich „prozdrowotności”? Mamy coś dla Ciebie! Tarta z jabłkami „z kratką” to klasyczny przepis na ciasto z drobnymi…fit modyfikacjami. Jakimi? Zamiast zwykłej mąki w przepisie znajdziesz mąkę pełnoziarnistą pełną błonnika i witamin. A zamiast cukru — bezkaloryczny erytrol. Nic tylko piec i zajadać się pysznym ciastem: smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
13
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
195 g
|
24
|
łyżeczki masła
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
Nadzienie: |
|
8
|
sztuk jabłek np. ligol
1200 g
|
4
|
łyżeczki cynamonu
16 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta muszą być zimne. Jajko, masło pokrojone w kostkę, sól oraz mąkę przekładamy do miski i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w paski lub kostkę dodajemy cynamon i erytrol, odstawiamy na 20 minut, odlewamy nadmiar soku z jabłek i dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ze sobą.
Ciasto dzielimy na 3 części: 2 części posłużą nam jako spód a 1/3 jako wierzch.
Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy nasze nadzienie i układamy paski ciasta na wierzchu. (Możemy wierzch ciasta posmarować jajkiem dla bardziej błyszczącego efektu ciasta).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (tryb góra-dół) przez 50 minut następnie studzimy na kratce.