Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Tarta z jabłkami z kratką

Tarta z jabłkami z kratką

Lubisz tradycyjne desery, ale szukasz sposobów na poprawę ich „prozdrowotności”? Mamy coś dla Ciebie! Tarta z jabłkami „z kratką” to klasyczny przepis na ciasto z drobnymi…fit modyfikacjami. Jakimi? Zamiast zwykłej mąki w przepisie znajdziesz mąkę pełnoziarnistą pełną błonnika i witamin. A zamiast cukru — bezkaloryczny erytrol. Nic tylko piec i zajadać się pysznym ciastem: smacznego!

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,49/5
(z 67 ocen)
Tarta z jabłkami z kratką
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

383 kcal Kalorie
6 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
37 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

13
łyżek mąki pełnoziarnistej
195 g
24
łyżeczki masła
120 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
sztuka jajka
56 g

Nadzienie:

8
sztuk jabłek np. ligol
1200 g
4
łyżeczki cynamonu
16 g
6
łyżeczek erytrolu
30 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

383 kcal Kalorie
6 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
37 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Wszystkie składniki ciasta muszą być zimne. Jajko, masło pokrojone w kostkę, sól oraz mąkę przekładamy do miski i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę.

2

Jabłka obieramy i kroimy w paski lub kostkę dodajemy cynamon i erytrol, odstawiamy na 20 minut, odlewamy nadmiar soku z jabłek i dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ze sobą.

3

Ciasto dzielimy na 3 części: 2 części posłużą nam jako spód a 1/3 jako wierzch.

4

Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy nasze nadzienie i układamy paski ciasta na wierzchu. (Możemy wierzch ciasta posmarować jajkiem dla bardziej błyszczącego efektu ciasta).

5

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (tryb góra-dół) przez 50 minut następnie studzimy na kratce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.